2020

Nový systém hodnotím celkom pozitívne (to bol pokus o vtip)

V Devínskej Novej Vsi sa už niekoľko mesiacov diskutuje o zmene v systéme zberu separovaného odpadu, ktorá sa týka majiteľov rodinných domov. Doterajší systém sa nahradil  vrecovým zberom bez toho, aby sa hocikto dotknutých občanov spýtal, či im to vyhovuje, alebo nie. O tejto téme sa diskutovalo aj na tohto týždňovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. O tom však budem písať neskôr. Dnes sa budem venovať aktivite miestneho úradu, ktorá ma veľmi zaujala. Miestny úrad uskutočnil monitoring vrecového zberu triedeného odpadu. A ako ten monitoring dopadol (pokračovanie článku)?

Zberné hniezda nám už zobrali. Pán starosta, vám to nevadí?

OLO dnešným dňom začalo odoberať zberné hniezda pri rodinných domoch zaradených do prvej etapy vrecového systému zberu triedeného odpadu od domu k domu. Takýto odkaz som si včera prečítal na oficiálnom webe mestskej časti Devínska Nová Ves. A dnes som už kontajnery na našej ulici nenašiel. Nadobro zmizli. Ste s tým spokojní (pokračovanie článku)?

V Devínskej sa začína doba vrecová

Tento mesiac začína v Devínskej Novej Vsi nová éra. Začína sa takzvaná doba vrecová. Obyvatelia rodinných domov už nebudú mať možnosť dávať plasty a papier do kontajnerov v zberných hniezdach, ale budú ich skladovať doma vo vreciach. Raz za mesiac bude OLO tieto vrecia zbierať. Väčšine obyvateľov Devínskej sa táto zmena príliš nepáči. Aký postoj mali k tejto zmene poslanci miestneho zastupiteľstva? Spýtajte sa starostu Dáriusa Krajčíra (pokračovanie článku).

Verejná výzva poslancovi Rastislavovi Tešovičovi

Ahoj Rasťo. Pred šiestimi rokmi som ťa verejne podporil v kandidatúre na starostu. Moje podporné slová si zverejnil vo svojom predvolebnom letáku. Pred dvomi rokmi som ťa podporoval tiež. Nie síce verejne, to mi znemožnili politické dohody medzi Alojzom Hlinom a Borisom Kollárom. Mojim voličom som však počas kampane dával jasne najavo, že ty si mojim favoritom na starostu. Obávam sa Rasťo, že o dva roky to už nebudem môcť urobiť (pokračovanie stránky).

Nová atrakcia Bratislavy za peniaze Devínskonovovešťanov

Pred dvomi týždňami starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír na Devínskej Kobyle s veľkou slávou slávnostne otvoril novú atrakciu Bratislavy postavenú za peniaze všetkých Devínskonovovešťanov. Vyhliadkovú vežu v tvare modlivky, ktorá poskytuje úchvatné výhľady na všetky svetové strany. Som presvedčený, že sa čoskoro stane vyhľadávaným miestom turistov. Napriek tomu nie som na spôsob, akým bola nová atrakcia Bratislavy postavená, vôbec hrdý (pokračovanie článku).

Vraj jednoduchší a efektívnejší zber triedeného odpadu z rodinných domov. Naozaj?

Od augusta sa obyvatelia rodinných domov v Devínskej môžu tešiť na novinku. Vraj jednoduchší a efektívnejší zber triedeného odpadu z rodinných domov. Zrušia sa doterajšie zberné hniezda a budeme doma skladovať plasty a papier vo vreciach. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva Bratislavy. Ako ináč, na náš názor sa nepýtali. Opäť raz rozhodli o nás bez nás (pokračovanie článku).

Je rekonštrukcia terasy na Milana Marečka ohrozená?

Katastrofálny stav terasy na Ulici Milana Marečka a nekonečné sľuby všetkých starostov a súčasných aj minulých poslancov o tom, že ju konečne dajú do poriadku, sú už takým devínskonovoveským evergreenom. Poslanci pravidelne každoročne  v rozpočte mestskej časti schvaľujú státisíce eur na jej rekonštrukciu. Napriek tomu sa však nikdy nepodarilo túto zakliatu rekonštrukciu ani len začať (pokračovanie článku).

Vraciame sa do čias Milana Jambora?

Bývalého starostu Milana Jambora stanoviská odborných komisií miestneho zastupiteľstva absolútne nezaujímali. Rozhodoval o Devínskej Novej Vsi sám, pretože on sám všetko najlepšie vedel. Zo začiatku tohto volebného obdobia sa zdalo, že súčasný starosta Dárius Krajčír bude mať iný prístup. Po ostatnom rokovaní Komisie výstavby a životného prostredia a ostatnom rokovaní miestneho zastupiteľstva sa však začínam obávať, či sa nám nezačína vracať história (pokračovanie článku).

Je Územný plán zóny Kolónia definitívne pochovaný?

Ešte v októbri 2011 schválilo miestne zastupiteľstvo uznesením aby sa začal obstarávať Územný plán zóny Kolónia. V októbri 2015 starosta Milan Jambor svojvoľne práce na ÚPN zóny Kolónia zastavil. Vtedajších poslancov to zjavne netrápilo, pretože nič proti tomuto kroku neurobili. Na prvom pracovnom zasadnutí súčasného zastupiteľstva v decembri 2018 požiadal poslanec Ján Žatko starostu Dáriusa Krajčíra aby informoval zastupiteľstvo, v akom stave sú práce na tomto dokumente. Dnes sa zdá, že snaha Milana Jambora nepripustiť stavebnú reguláciu Kolónie, bude definitívne korunovaná úspechom. Architekt mestskej časti navrhuje práce na ÚPN zóny Kolónia zastaviť (pokračovanie článku).

Prečo sa starosta vyhovára na poslancov?

V stredu 4. marca 2020 zasadala vo Vile Košťálová Komisia pre dotácie. Na komisiu boli pozvaní zástupcovia tých subjektov, ktorí čerpali dotáciu z rozpočtu mestskej časti Devínska Nová Ves v roku 2019 a mali nejaké nedostatky vo vyúčtovaní dotácie. Snahou miestneho úradu aj členov komisie bolo pomôcť tieto nedostatky odstrániť, aby nebolo nutné čerpanú dotáciu vrátiť. Zdá sa však, že táto snaha nebola v niektorých prípadoch správne pochopená. Zaregistroval som veľmi kritické hlasy dôchodcov voči poslancom miestneho zastupiteľstva, ktoré žiaľ podporil svojim postojom aj starosta Dárius Krajčír. Kde je teda pravda (pokračovanie článku)?

Stav bývalého kina Devín je hanbou samosprávy

Na februárovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva sa veľmi živo diskutovalo aj o neutešenom stave bývalého kina Devín oproti železničnej stanici. Budova je v správe mestskej časti a už dlhé roky chátra. Mestská časť sa dlhodobo snaží túto budovu neúspešne prenajať. V rámci vystúpenia občanov kritizoval postoj samosprávy k tejto budove bývalý poslanec miestneho zastupiteľstva za KDH Peter Rajkovič (pokračovanie článku).