2019

Na troch stavebných akciách až 36 porušení zákona

Na novembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva miestny kontrolór Ing. Milan Slezák predložil správu z kontroly vybraných kapitálových výdavkov mestskej časti v roku 2018. Preveroval nasledujúce stavebné akcie: spevnená plocha pri železničnej stanici DNV,  oprava povrchu cyklotrasy a Park Charkovská. V kontrolnej správe konštatuje porušenie zákona zo strany mestskej časti až v 36 prípadoch (pokračovanie článku).

Milan Jambor, nehanbíte sa pozerať Devínskonovovešťanom do očí?

Tak je to predsa len pravda. Pýtali sa ma viacerí ľudia: „Naozaj je Milan Jambor v správnej rade Senecia?“ S hanbou som vždy musel priznať že neviem. Napriek tomu, že Senecio je organizácia založená mestskou časťou, za celý rok od zloženia poslaneckých sľubov o nej v miestnom zastupiteľstve nepadlo ani slovo. Na novembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva som preto interpeloval starostu. Minulý týždeň som dostal oficiálnu odpoveď. Tá ma úprimne šokovala (pokračovanie článku).

Prísne utajený plán výsadby stromov v Devínskej

Minulý rok bol pre stromy v Devínskej Novej Vsi priam katastrofálny. Na verejných priestranstvách padla pod ostrými zubami motorových píl približne stovka dospelých stromov. Bez dostatočnej náhrady. Na tomto blogu som na túto úmyselne spôsobenú katastrofu viackrát upozorňoval nielen ja, ale aj ďalší prispievatelia. V novembri som bol zvolený za poslanca miestneho zastupiteľstva. Prejavil som záujem pôsobiť aj v Komisii výstavby a životného prostredia. Jedným z dôvodov bola aj moja roztrpčenosť nad tým, ako sa mestská časť k zeleni v minulom volebnom období správala. Po roku však musím s ľútosťou konštatovať, že moja roztrpčenosť trvá. Jedným z dôvodov je aj utajený plán výsadby stromov (pokračovanie článku).

Iniciatíva občanov „Za udržateľný rozvoj Devínskej Novej Vsi“

Zdá sa to byť neodvratné. Na Devínsku Novú Ves sa vrhli developeri. Hlad po bytoch v Bratislave je obrovský a tak práve teraz nastal ten správny okamih, keď je treba stavať a stavať. Najlepšie na zelenej lúke, alebo na zelenom poli. Tam je to najlacnejšie. Tisícky bytov, stovky miliónov eur. O to sa tu hrá. A že doprava skolabuje? O to nech sa stará niekto iný (pokračovanie článku).

Poslanec Ján Žatko v Klube dôchodcov

V stredu 23. októbra 2019 prišiel poslanec miestneho zastupiteľstva Ján Žatko v Klube dôchodcov v Devínskej Novej Vsi navštíviť devínskonovoveských seniorov. Oficiálnym dôvodom jeho návštevy bolo vzdanie úcty našim seniorom pri príležitosti Mesiaca úcty k starším. Niekto môže celkom oprávnene namietať, že pán poslanec si bol prezrieť priestory, ktoré už onedlho aj on ako budúci člen klubu bude pravidelne navštevovať. Obe verzie sú pravdivé (pokračovanie článku).

Nalejme si čistého vína

Keď som sa pred necelým rokom uchádzal o dôveru obyvateľov Devínskej Novej Vsi v komunálnych voľbách, mojou prioritnou motiváciou bolo zúfalstvo nad tým, kde Devínsku Novú Ves priviedol bývalý starosta a odsúdený kriminálnik Milan Jambor. A zároveň zúfalstvo nad tým, že mu poslanci miestneho zastupiteľstva to jeho bezbrehé bačovanie umožnili. Prepáčte mi tento expresívny úvod, ale nalejme si čistého vína (pokračovanie článku).

Parkovisko na terase M. Marečka je nezmysel

Nešťastná terasa na ulici Milana Marečka trápi obyvateľov Devínskej Novej Vsi už roky, ba až desaťročia. Keď bola situácia najhoršia, tak sa zaplátali najväčšie diery, ale koncepčné riešenie sa stále doteraz odkladalo. Až v tomto volebnom období konečne svitá na lepšie časy. Rekonštrukciu terasy považujú za svoju prioritu nielen poslanci ale aj starosta. Kameňom úrazu sa stal návrh, aby bolo na terase vybudované parkovisko (pokračovanie článku).

Devínska nechce ďalšiu ubytovňu

V pondelok 4. 3. 2019 sa v Istra Centre uskutočnilo stretnutie poslanca miestneho zastupiteľstva Devínska Nová Ves Jána Žatka (KDH, OĽaNO) s občanmi na tému pripravovaného investičného zámeru firmy RETEP Slovakia, s.r.o. „Pri rybníku – bytový dom, športová hala a ubytovacie zariadenie“. V rámci neho plánuje investor postaviť vedľa rybníka bytovku so 45 bytmi, ubytovňu pre 154 ľudí a športovú halu. Na stretnutí sa zúčastnilo asi 50 ľudí a atmosféra bola miestami naozaj dosť hustá. Zo stretnutia vyplýva jednoznačný záver. Devínska nechce ďalšiu ubytovňu (pokračovanie článku).

Zápas o stromy na Devínskej Kobyle pokračuje

Počas minulého roka som vás pravidelne informoval o zápase ochranárov a niektorých samospráv o záchranu stromov na Devínskej Kobyle. Štátny podnik LESY SR mal v pláne značnú časť lesa na Kobyle vyťažiť a speňažiť. Našťastie do zápasu o charakter lesa na Devínskej Kobyle sa zapojila aj verejnosť a ťažobné mechanizmy sa z Devínskej Kobyly stiahli. Zatiaľ. Zápas o stromy na Devínskej Kobyle však ešte neskončil (pokračovanie článku).